6 Мита за Епилацията

Епилация

Епилация. 6 мита за епилацията. Какво знаем за епилацията? И дали фактите, които са ни известни за нея са истина или са просто поредните митове, които се носят сред хората. В тази статия ще изредим 6 от най-популярните митове за епилацията и методите на трайно обезкосмяване. Учудващо как толкова много хора в България се подлагат на различни видове епилация и колко малко от тях знаят истината за нея, всъщност. Започваме с първия мит

  Мит 1: Всички косми трябва да се повлияват при епилация.


Напълно погрешно схващане. За ефективността на епилацията оказват влияние най-малко 10 фактора и при всеки човек е строго индивидуално как, кога и до колко ще се повлияе от епилацията. Така че, е много важно всеки човек да се подложи на диагностика при квалифициран специалест преди да прибегне до какъвто и да било вид епилация. Иначе се получава ситуация от типа „пробра-грешка“, докато установим кое е най-доброто за нас. Например, факторите, които влияят на резултата след епилация са:

  1. Етапите на растеж на косъма. Те са няколко.
  2. Цвета на косъма
  3. Цвета на кожата и контраста между цвета на косъма и кожата. Колкото по-светла е кожата и колкото по-тъмни са космите върху светлата кожа, толкова по-лесно се повлияват. Обратното обаче дава негативен резултат. Светли косми върху тъмна кожа се повлияват по-сложно.
  4. Дълбочината на растеж на космите
  5. Третиранта зона
     
Дотук зави ли Ви се свят?


Защо етапът на растеж на косъма има значение? Апаратите за трайно обезкосмяване загряват косъма и неговия фоликул с цел да го унищожат. Но в същност в момента на епилация се унищожават само космите в активна фаза на растеж. В същото време обаче апаратът загрява и т.нар. „заспали“ косми, тези които още не са израснали на повърхността, като по този начин ги „събуждат“. След време те израстват. Това не означава, че епилацията не е била успешна, а просто че трябва да повторите процедурата пак и пак, докато унищожите всички „заспали“ косми. Колко процедури са това – е строго индивидуално, зависи колко „заспали“ косми имате.
Цветът на косъма е важен, тъй като често хората се заблуждават от реклами, които тръбят, че даден апарат третира бели косми. Всъщност белите косми не се влияят от апаратите за трайно обезкосмяване, тъй като нямат меланин (тоест пигмент). Червените косми също не се влияят, тъй като те съдържат друг тип пигментация, която повечето апарати не са пригодени да „разпознават“. Объркването идва най-вече от превода от английски. Производителите на апарати посочват, че те премахват light косми (тоест светли, но все пак с меланин), а не white (бели). Проверявайте сайтовете на производителите.
Колкото по-дълбоко в кожата се намира корена на вашия косъм, толкова по-трудно може да бъде убит. За ефективното му отстраняване се изискват по-малко агресивни апарати с по-специфични настройки, които могат да бъдат коректно направени само от опитни специалисти.
И накрая – зоните. В някои зони от човешкото тяло има повече заспали косми отколкото в други, което означава, че за да бъде отстранено напълно окосмяването в съответната зона, трябва да се направят повече процедури.

Имайте предвид всичко това, когато се подлагате на епилация.

Мит 2: Преди епилация космите не трябва да се бръснат

Точно обратното. Преди епилация - трайно обезкосмяване с лазер, задължително трябва да обръснете зоната, която ще епилирате. Не трябва да скубете космите с пинсета или да си правите кола маска, а да обръснете космите. В противен случай епилацията няма да е ефективна. Дори можете да получите изгаряния от лазера.

  Мит 3: Апаратът, с който се прави епилацията няма значение


Апаратът има значение! И то голямо. Истински качествените апарати за епилация струват от порядъка на 150 хил. лв., което със сигурност ви казва, че няма как да са във всеки салон. Затова търсете качествена епилация в елитните салони. Освен по цената ще познаете лазера и по произхода. Най-качествените апарати за епилация се произвеждат в Израел, САЩ или Европа (марка Sharplight, например). Център по естетика Persona e единственията център по красота в България, който притежава технологията Sharplight. Тя е изключително ефективна и напълно безболезнена. Две неща, които до скоро се считаха за несъвместими, но днес са факт. Sharplight e и еденствената платформа, която работи с три типа светлинни импулси, тоект третира успешно от много светли до много тъмни косми. Апаратите с произход от Китай или Корея не са надеждни.

 

Мит 4: Домашните апарати за фотоепилация са ефективни


Напълно невярно. Единственото, което правят домашните апарати за фотоепилация е да загряват косъма, но не й да го унищожават фолукила. След процедура космите, които виждате ще опадват, но корените им няма да бъдат унищожени и те ще поникнат отново. Ефектът е като при кола маста. Наред с това обаче домашните апарати за фотоепилация могат да загреят и „заспалите“ косми, като по този начин могат да предизвикват свръхокосмяване.

 

Мит 5: При бръснене космите стават по-дебели и гъсти


Още едно невярно твърдение. Космите в човешкото тяло са ограничен брой и не стават повече. Просто, когато ги обръснете, космите започват да растат от мястото, откъдето сте ги откъснали, тоест от стеблото, а не от върха. Стеблото винаги е по-дебело от върха.

 

Мит 6: Не можеш да очакваш резултат от 1 процедура


Напротив, можеш и трябва. Ако няма ефект след първата процедура, по-добре не си правете повече. Може да се определи дали има ефект от процедурата не по-рано от 30 дни след извършването й. След първата процедура всички косми в активен етап на растеж трябва да бъдат премахнати. След време може да поникнат нови, но това са „заспалите“ косми, които след първата процедура са се събудили. Старите обаче не трябва да се показват пак.

SharpLight Technologies  е водещ иноватор на съвременни, неинвазивни системи за естетичната и...

Лазер или фото епилация? Въпросът  лазерна епилация  или  фотоепилация  не е...

Епилация. 6 мита за епилацията. Какво знаем за епилацията? И дали фактите, които са ни известни за...

Persona може да предложи най-безболезнената фотоепилация в България, чрез уникалният апарат-...

Persona

 

гр. София, ж.к. Южен Парк, бл. 124

Работно време:

9:00 - 21:00

Събота и Неделя:

10:00 - 18:00