Ботоксът начин на употреба

Ботоксът

ВИЕ ПИТАТЕ, ОТГОВАРЯ Д-Р ОЛЕСЯ ВЕЛИНОВА


Това интервю с д-р Велинова е базирано на вашите въпроси към нея. Благодарим за активността и доверието!
Ботоксът. Ботоксът начин на употреба.

Някои пациенти асоциират ботокса с отровното вещество ботулинов токсин и се притесняват, когато лекар-козметолог им препоръча ботулинотерапия. Как да убедим пациента, че страховете му са безпочвени?

- Ботоксът стана вече нарицателно име. Всъщност обаче това е наименование на търговската марка на препарата, който се произвежда от фирмата Allergan. Съществуват негови аналози (Ксеомин, Лантокс, Диспорт), произвеждани в различни страни от различни фирми, в същността си идентични един с друг. Всички те са невротоксини от група А. Но, независимо от това, въпреки различните търговски марки и страни-производители, тези препарати в ежедневието се наричат ботокс. 
Съществува мнение, че инжекциите ботокс са високотоксични, тъй като препаратът спада към групата на невротоксините. Наистина, ботулиновият токсин предизвиква опасно хранително отравяне. Но безопасността на инжекциите ботулинов токсин се осигурява от допустими терапевтични дозировки, най-прецизно вкарване в определени мускули. Това ограничава неговото системно действие в организма. 
Инжекции с ботулинов токсин се правят не само против бръчки на лицето, както смятат мнозина. Лечебни дози от препарата се вкарват на деца с мускулни спазми и церебрален паралич. Всъщност ефективността на ботулиновия токсин срещу бръчки е била доказана по време на клинични изследвания именно в рамките на терапия на мускулни спазми. Сега го използват за лечение на склонност към изпотяване, мигрена, късогледство, изглаждане на различни видове белези и при много други заболявания.

Може ли да се развие зависимост към препарата ботулинов токсин, ако се прибегне до многократни инжекции?

- Не е вярно мнението, че от чести инжекции с ботулинов токсин може да се развие зависимост. Препаратът не притежава натрупващ ефект, затова от него зависимост не може да има. Може да се развие нечувствителност към препарата. Това е свързано с изработването от организма на антитела спрямо препарата. Според статистиката това обикновено е една четвърт от общия брой пациенти. Причините могат да бъдат различни – както честата безконтролна употреба, така и състоянието на пациента след определени ваксинации, когато антителата вече са образувани. 

По-скоро, пациентите, които в продължение на много години си инжектират този препарат, са забелязали очевидна полза от него, а не вреда. Особено днес, когато на пазара са представени толкова много препарати, използвани в контурната пластика, и има с какво да се сравнява. 

Изпитва ли пациентът болка при вкарване на препаратите ботулинов токсин?


- Инжекциите с ботокс са безболезнени, защото при вкарването се използват съвсем тънки игли. На онези, които имат нисък праг на чувствителност спрямо болка, се нанася анестезиращ крем.

Случва се пациенти да се страхуват, че ще загубят изразителността на лицето – смятат, че ботулиновият токсин може да пререже мимиката и да предизвика застиването й...

- Наистина, една от разпространените заблуди е, че ботоксът изменя изражението на лицето. Да, в продължение на седмица след процедурата се развива ефект на ограничаване на мимиката. Резултатът от процедурата изцяло зависи от вкараната доза препарат, от опита и професионализма на извършващия я специалист. Той избира мястото на вкарване на препарата и неговото количество. Ако дозата е превишена и препаратът е вкаран неправилно, ефектът от него може да не зарадва пациента. Затова процедурата трябва да изпълнява опитен лекар с легитимен сертификат, потвърждаващ професионализма му в тази област и, безусловно, само в условията на специализирана клиника.

Може ли ботокс да се инжектира често? Губи ли препаратът ефективност при честа употреба?

- Често да се правят инжекции с ботулинов токсин не бива, тъй като така се подпомага ранното формиране на антитела. Съответно, ефективността на всеки препарат ботулинов токсин с времето намалява. Същото може да се случи и при вкарване на големи дози от препарата, и ако при това между инжекциите е имало прекъсване по-малко от два месеца. Към днешен ден на пазара има препарат, в който съдържанието на комплекса от съставящи белтъчини е минимизирано. Поради тази причина ефектът от процедурата продължава също толкова, но при определени проблеми той може да се инжектира по-често.

След ботокса много ли са усложненията?

- Много пациенти се страхуват от неочаквани странични ефекти след инжекции ботулинов токсин, но всички те имат обратим характер, а главното – изчезват изцяло след определено време. Някои от наблюдаваните вече странични реакции са птоза на веждите и асиметрия на лицето, нарушаване артикулацията на речта, затруднено преглъщане. От убожданията понякога могат да се появят синини, болка, зачервявания – това е допустимо състояние след каквито и да било инжекции.

Смята се също така, че най-честото усложнение след инжекции с ботулинов токсин е отпускането на клепачите (птоза). То се развива в продължение на две седмици след процедурата. Такава реакция може да протече след вкарване на ботулинов токсин в челния мускул. Лекарят трябва да предупреди пациента да не се разтрива областта около инжекцията, тъй като това може да увеличи дифузията на препарата в съседните мускули, да не се ляга за спане в продължение на 4 часа след процедурата и да не се употребява алкохол през този ден. 
Възстановяване на състоянието след нежелани странични ефекти става по естествен път в продължение на 4 месеца. Но има методи и процедури, които позволяват да се ускори възстановяването на загубените мимически функции на мускулите.

Пригоден ли е ботоксът за увеличаване на устните?

- Всъщност, препаратите ботулинов токсин изобщо не са подходящи за увеличаване на устните. За тази цел се използват желеобразни препарати на базата на хиалуроновата киселина. Те са напълно безопасни за организма на човека. Към тях спадат, например,BeloteroBasic или JuvidermSmile – специални препарати, използвани за коригиране обема на устните. Но пък за коригиране на бръчките около устните ботулиновият токсин помага.

Могат ли да се спестят пари, ако инжекциите се правят у дома, или в салон? Какво е мнението Ви?

- Действително може да се спести. Но в този случай има рискове, за които пациентът си струва да знае: може да му бъдат направени инжекции с препарати с изтекъл срок, нелицензирани или съмнителни такива. 

Инжекциите могат да бъдат изпълнени само от квалифицирани специалисти, а в обратния случай има риск от неестетични и нежелателни странични ефекти – такива като:

  • ефект на «изкуственото лице» («маска»);
  • птоза (отпускане) на веждите, горния клепач;
  • асиметрия на лицето; липса на резултат.

Затова следва много внимателно да се отнасяме към здравето си и да се обръщаме само към образовани специалисти. 

Persona

 

гр. София, ж.к. Южен Парк, бл. 124

Работно време:

9:00 - 21:00

Събота и Неделя:

10:00 - 18:00