Лечение на хиперхидроза с ботокс

Повишена потливост - Хиперхидроза

Повишена потливост - хиперхидроза: проверени начини за борба с хиперхидрозата!

 

Повишена потливост: проверени начини за борба Повишена потливост - Хиперхидроза. Лечение на хиперхидроза с ботокс.

Усиленото потоотделяне може не просто да досажда с неестетични петна по дрехите, но и става реален психологически проблем, когато хиперхидрозата се проявява с постоянно влажни длани, потящо се лице или измокрящ се в най-неподходящото време гръб. Мокрите петна под мишниците и потящите се длани наистина пречат на социалната адаптация на човека, но далеч не всички знаят, че повишената потливост в днешно време се лекува лесно и ефективно.

 

Поради какви причини може да възникне повишена потливост?

Само по себе си потоотделянето е абсолютно физиологично за организма и изпълнява важни функции за поддържане нормалната температура на човешкото тяло. Така например, при горещо време, при силно физическо или психическо напрежение организмът може да се прегрее, ако произвеждането на пот не помогне за охлаждане на кожата. Освен това, с потта на повърхността на кожата се извеждат и изпаряват някои продукти от жизнената дейност на нашия организъм, което също е важно за здравето ни.

Понякога обаче произвеждането на пот значително превишава нормата, кара човек да изпитва дискомфорт от постоянно мокрещите се подмишници, длани, стъпала, от покриващото се с капки пот лице. Наред с това постоянното потене може да се съпровожда от неприятна миризма, което засилва неприятните усещания у човека и може да предизвика неприязънта на околните. В този случай хиперхидрозата става причина за обръщане към лекар дерматолог-козметолог.

Повишената потливост може да бъде първична – като физиологическа особеност на организма на конкретния човек, а също така вторична – като проява на някакво заболяване, съпровождано от хиперхидроза (например ендокринна или неврологична патология, някаква хронична инфекция). Понякога с повишена потливост може да бъде придружено приемането на определени лекарствени препарати.

При повишена потливост във всеки случай е необходима консултация с лекар, който да предпише изследване, да открие причината за хиперхидрозата и да избере съответния начин на лечение.

Акросирингиум (повърхностната част на каналчето на потната жлеза)

2

Прав участък на каналчето на потната жлеза

3

Извит участък на каналчето на потната жлеза

4

Секретиращият участък на потната жлеза

5

Апокринна потна жлеза

6

Екринна потна жлеза

7

Мастна жлеза на космения фоликул

8

Косъм

9

Космен фоликул

10

Свободна мастна жлеза

С какви методи може да се борим с повишената потливост?

Най-често за отстраняване проявите на повишената потливост се използват антиперспиранти. Те могат да бъдат достатъчно ефективни, но при често използване нерядко стават причина за дерматоза, тъй като съдържат алуминиеви соли или други аналогични вещества във висока концентрация.

Има някои лекарствени средства, намаляващи количеството на отделяната пот, мнозина могат да си спомнят за народни методи за борба с потта. Всички изброени варианти обаче осигуряватнедостатъчно траен ефект. Към днешен ден в борбата с повишената потливост лекарите все по-често използват инжекции с ботулинов токсин/ботокс. 

Ботулиновият токсин/Ботоксът е надежден начин за борба против повишената потливост, който ще помогне на пациента задълго да се избави от неприятностите, свързани със силното потоотделяне. 

Как ботулиновият токсин/ботоксът помага да се справим с повишената потливост?

Важно качество на ботулиновия токсин/ботокса е в способността да блокира постъпването на нервния импулс към потните жлези. След инжектирането на препарата те престават да отделят пот в продължение на достатъчно много време – от 6 месеца до една година.

 

Инжекциите ботулинов токсин/ботокс се използват за лечение на хиперхидроза доста отдавна, тази методика е безопасна и практически безболезнена. Препаратът се вкарва подкожно в зоната на активно функциониращите потни жлези – на дланите, стъпалата, подмишните ямки, като при това мускулите не се засягат. По правило, ботулиновият токсин/ботоксът не се използва за лечението на пациенти, по-млади от 18 години. Обикновено е достатъчна само една инжекция, за да се прекрати повишената потливост, количеството на необходимия за вкарване препарат лекарят определя индивидуално за всеки пациент. Когато човек почувства, че действието на ботулиновия тксин/ботокса вече започва да отслабва, той може да дойде при лекаря за повторна процедура.

Пациенти, преминали лечение на хиперхидроза с помощта на инжекции ботулинов токсин/ботокс, твърдят, че сега те повече изобщо не искат да се връщат към миналите начини на борба с повишената потливост. Този метод им позволява да се избавят от много комплекси, да се почувстват разкрепостени и уверени в себе си.

Persona

 

гр. София, ж.к. Южен Парк, бл. 124

Работно време:

9:00 - 21:00

Събота и Неделя:

10:00 - 18:00