Методът Тредлифтинг

За мезоконците и тредлифтинга

Методът тредлифтинг измества пластичната хирургия Мезоконците подмладяват лице и тяло без скалпел


За мезоконците и тредлифтинга. Метода Тредлифтинг.

През последните две години в естичната медицина стана популярно имплантирането на «мезоконци», популярни още като«микроконци» или «3D-конци». Методика се нарича «тредлифтинг», а буквалният й превод от английски език означава «лифтинг с конци».

Разработена е първо в Южна Корея, но бързо набира скорост в Япония, Китай, Малайзия, Сингапур, Филипините. Днес е актуална в Западна Европа, Америка и Русия.

Д-р Олеся Велинова от Център по естетика Persona е един от малкото дерматолози, които практикуват успешно тази процедура и у нас. Мезоконци не само за лице, което вече много нашумя в България, но и за тяло – все още малко популряна, но пък много ефективна процедура за стягане и подмладяване на кожата на тялото.

Какво представляват «мезоконците»

Системата за полагане на конеца представлява куха гъвкава стоманена игла, в чийто отвор е вкаран гладък конец. Част от конеца се намира извън иглата и е фиксиран с помощта на пенопластово топче или парченце поролон, които лесно се приплъзват към долния край на иглата при вкарването й в кожата. «Иглите и съответните за тях конци могат да имат различен калибър и дължина, което позволява да се избират най-подходящите за всеки пациент. Иглата е направена от медицинска стомана, има тънки стенички и срез със специална форма, минимизиращ болковата реакция. Тя е гъвкава, което позволява да се заобикалят кръвоносните съдове и нервите. При изваждането й конецът остава в тъканта -  разказва за метода д-р Олеся Велинова.

Конецът се произвежда от полидиоксанон – материал, който отдавна се прилага в хирургията за зашиване на тъкани. Дерматологът обяснява, че няма опасност от инфекциозни усложнения и веднага след процедурата се вижда ефекта. Мезоконците изцяло се разграждат в продължение на 4-8 месеца.

Какви са особеностите на тредлифтинга

Имплантирайки мезоконци на нивото на подкожната мастна тъкан се постига ефект на лифтинг веднага след процедурата. М-конците притежават ниска реактогенност и двуетапен характер на разграждането. През първия етап конецът запазва своите механични свойства, а след това се резорбира. Затова в началото лифтинг-ефектът се дължи на самото присъствие на конците, а след това«конструктивният» ефект - на новообразувания колаген. «Окончателният резултат се запазва за 12-18 месеца, в зависимост от възрастта на пациента и метаболизма. При необходимост тредлифтингът може да се повтори» - разяснява специалистът.

Процедурата не е сложна и не е травмираща за пациента, твърди д-р Олесия Велинова и разказва как това се случва - След апликационна анестезия иглата се вкарва по цялата дължина на набелязаната зона, след това се отстранява, а конецът остава в тъканите. За повишаване еластичните свойства на положения конец иглата преди отстраняването може да се завърти няколко пъти около собствената ос. В този случай двата края на конеца се усукват един около друг като спирала.

Възстановителният период е седмица, а нежеланите реакции са кръвоизлив, болезненост и подуване.

Подходящи зони за процедурата и противопоказания

Мезоконците могат да се прилагат в областта на челото, за оформяне контура на лицето, при назолабиални гънки, «марионетни» бръчки, в областта на междувеждието, периорални и преаурикуларни бръчки. Тредлифтингът е идеален за отпуснатост на кожата на лицето, шията и в областта на деколтето. Може да се прилага и върху тялото – за стягане на кожата на ръцете, корема, задните части, вътрешната част на бедрата.

«Не препопъчвам методът при: автоимунни заболявания, захарен диабет, злокачествени образувания, инфекциозни и хронични заболявания, увреждания на кожата, бременност, кърмене. Най-добре е предварителна консултация със специалист.» - категорична ед-р Велинова.

Варианти за полагане на конците

В зависимост от зоната, покрита с бръчки, конците се разполагат под формата на «мрежичка» (армиране на кожния участък), или конецът се вкарва непосредствено под бръчката или гънката, повдигайки дъното й. Такова разполагане на конците позволява отстраняване на неравности, например в областта на браздата между веждите и бузите, гънките между носа и бузите, «марионетните» бръчки или вертикалните челни гънки. «Мезоконците не заместват филърите, но при комбинираното им може да се очаква по-изразен, естествен ефект. За отстраняване на ситните повърхностни бръчки се извършва линейно армиране на кожата, мезоконците се имплантират перпендикулярно на посоката на бръчките. С помощта на метода армиране може да се работи върху по-големи части на тялото като корема, вътрешните повърхности на бедрата, рамената, зоните над колената, шията, деколтето, двойната брадичка. « Д-р Олесия Велинова обаче предупреждава, че ако очакваме да премахнем мастни натрупвания с метода, това няма как да стане – все пак не говорим за липосукция. По-скоро тредлифтингът прибира отпуснатата кожа.

Комбиниране на тредлифтинг с други процедури

«Без притеснения може да го комбинираме с ботокс, мезотерапии с хиалуронова киселина, плазмотерапия, като извършването на тези процедури е добре да предшестват тредлифтинга поне с 2-3 седмици. « - препоръчва д-р Велинова. Все още специалистите обаче не са на едно мнение относно комбинирането на мезоконците с някои филъри – като например тези, които са на основата на калциев хидроксиапатит заради непредсказуемостта на тъканите спрямо съчетаването на тези продукти, още повече, че се поставят в едни и същи или много близки едно до друго нива на кожата.

Persona

 

гр. София, ж.к. Южен Парк, бл. 124

Работно време:

9:00 - 21:00

Събота и Неделя:

10:00 - 18:00